31 mars 2011

Scarfar, scarfar i långa banor…

Förra helgen hade jag turen att få tag på mera av garnet med de fluffiga bollarna som jag virkat scarfar av. De senaste dagarna har jag virkat så nålen glött, och nu finns scarfarna också i svart och vitt! Att virka scarfar är roligt och det är svårt att sluta när man väl kommit igång…

Scarfar inramade

Om du är intresserad av att köpa en scarf, klicka här för att komma till min bloggshop! Trevlig torsdag!

30 mars 2011

Äkta vara!

Vi blev så inspirerade av mitt inlägg om virkade dammsugare förra veckan att vi var tvungna att köpa hem riktiga punschrullar till helgen.

Punschrullar

Perfekta att mumsa på när man sitter och ser på film med tända ljus och en sprakande brasa i spisen. Det är lyx det! Inte fullt lika hälsosamma som den virkade varianten, och tyvärr inte heller särskilt långlivade med två stycken punschrulleälskare i huset…

29 mars 2011

Tisdagstema: Blogghörna

Idag är Fabrikens tema blogghörna, och det för oss in i vårt bibliotek.

Blogghörna

Det är här jag sitter och bloggar. Vid ett gammalt skrivbord som min man fick med sig när han flyttade hemifrån. Med utsikt över trädgården på baksidan av huset, det välbesökta fågelbordet och vägen upp till vårt hus. Det här är ett rum som jag inte visat förut här på bloggen, annat än när tisdagstemat var golv, och det är mest för att det är ett rum som inte är “klart” än. Det här var det andra rummet i huset som vi renoverade, för att slippa de fula gula tapeterna som pojkarna som bodde här i huset förut hade ritat på, och efter mycket spring hittade vi tapeter som vi var nöjda med. Vi hade först tänkt måla väggarna röda, men kunde inte bestämma oss för den rätta nyansen, och till sist hittade vi den vita tapeten med rött stjärnmönster till nedsatt pris plus borden med samma mönster, och den röda tapeten som passade perfekt till. Bredvid skrivbordet står vår proppfulla bokhylla, som väntar på att röjas upp ordentligt. Ute i förrådet väntar en mindre hylla på att bli renoverad, den ska stå i hörnet till höger. Jag började renovera den hyllan redan långt innan jag träffat min man och skulle då ha den till min lägenhet, men den blev aldrig klar och det är den fortfarande inte… Vi har länge varit på jakt efter en bra läsfåtölj att ha här inne, men det är inte lätt att hitta en som passar in och samtidigt inte är alldeles för dyr. Det skulle för min del gärna få vara en fin gammal fåtölj, men sådana växer inte på träd. Pga att rummet inte är färdigmöblerat har en massa annan “bråte” en tendens att samlas här, det är högar med ren tvätt som väntar på att läggas in i garderoben, en stor rottingkorg med mattrasor och annat hobbymaterial som inte får plats i mitt hobbyrum, tidningar osv. Förhoppningsvis ska vi få ordning på allt det så småningom.

Blogghörna 2

På skrivbordet står pennor i en gammal kaffeburk. “Rostat och blandat på amerikanskt sätt”, det är allt annat än dagens kaffepaket det! Burken kommer från mina farföräldrar, lyckligtvis fanns det några fina gamla burkar kvar sen deras tid trots att min farmor haft en period när allt gammalt skulle förstöras. Jag undrar vad hon skulle ha sagt då om hon vetat att hennes barnbarn en dag skulle förälska sig i just gamla saker.

Blogghörna 3

På skrivbordet står också denna röda porslinskatt, kitschig så det förslår! Den fick jag i födelsedagspresent av en klasskamrat en gång för länge, länge sen, när jag fyllde 11 år. Den har hängt med sen dess och den passar så bra in i just biblioteket med sin röda färg. En stolt liten kattfröken som sitter där och kråmar sig.

Blogghörna 4

Musmattan från Marimekko passar också bra in. Här framför datorn har jag tillbringat många, många timmar, och många, många fler lär det bli! :)

28 mars 2011

Min allra första bloggvinst – och så en award

I fredags kom det ett trevligt litet paket med posten. Den innehöll min allra, allra första bloggvinst någonsin, och då har jag hunnit vara med i otaliga tävlingar och utlottningar under mina år som bloggare. Började nästan misströsta och tro att jag aldrig skulle vinna något, jag med min vanliga otur, och det var inte utan att man blev lite smått avis när man läste på andra bloggar om dem som kammade hem vinst efter vinst. Men nu, NU var det min tur att vinna, äntligen! Åh vad glad jag blev när jag fick veta att jag vunnit den fina scarfen från Lundagård! That made my day! Tusen, tusen tack för den fina vinsten, den kommer att användas flitigt!

P3260450

P3260453

En annan sak som gjorde mig väldigt glad var en award jag fick, av både Ullis med bloggen Ullis Inc. och Sandra med bloggen Alva-Stinas stuga. Tusen, tusen tack! Det värmer mitt hjärta att ni uppskattar min blogg, och det är ju just det som gör det värt att blogga!

 

Liebster_Blog_Award[1]_(1)[1] 

Reglerna för Liebster Award:

Denna bloggaward lämnas över till 3-5 av dina favoritbloggar, som har mindre än 100 följare. Awarden går vidare till de fem du valt ut, genom att du lämnar en kommentar på deras blogg. Berätta för dem att deras blogg är en av dina favoriter och att de har utvalts till Liebster award.

Den som får awarden länkar till den person som gav den till dem, och fem av hans / hennes favoritbloggar med mindre än 100 läsare.

Fina bloggar råder det inte brist på, men det där att hitta fina bloggar med mindre än 100 följare visade sig vara väldigt svårt! Det verkar som om de allra flesta av mina favoritbloggar är väldigt populära och därför har fler än 100 följare. Knepigt! Dessutom vill man ju inte ge awarderna till samma bloggar hela tiden heller… Till sist föll valet på dessa bloggar som jag väljer att ge awarden vidare till:

Era bloggar gillar jag alltid att titta in till, ni har fina bilder, inspirerande inlägg, tips och idéer. Därför tycker jag att det är just NI som ska ha den här awarden! En stor kram till er! :)

27 mars 2011

Söndagsbilden vecka 12

Kakaomugg

Söndagsbilden andas nostalgi. Det är min gamla kakaomugg jag tagit hem från min mamma, den som jag fick på en tågresa till Tammerfors när jag var liten. Muggen som jag alltid druckit kall O´boy ur, muggen som kall O´boy smakar allra bäst i. Ska det vara kakao ska den drickas ur just den här muggen. Så har det alltid varit. Nu tyckte jag det var dags att muggen flyttade hem till mig så den kommer till användning igen.

Kakaomugg 2

Den här muggen är förknippad med så många minnen från barndomen och min uppväxt. Den har hunnit vara med många, många gånger under årens lopp. Det är därför den också betyder så mycket för mig. Den har jag druckit kakao ur sen slutet av 70-talet, och det lär säkert bli många, många muggar till. Tänk att kakao kan smaka alldeles speciellt i just en viss mugg, men så är det. Så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara. Det är nästan som om själva muggen smakar kakao.

Kakao

Naturligtvis är det originalet som gäller!

Skön söndag!

25 mars 2011

Mitt senaste virkprojekt

Jag har provat på ett riktigt roligt virkprojekt den här veckan. Jag fick för något år sen en rolig scarf som min mamma hade virkat i ett garn med lurviga “bollar”, och kom härom veckan på att jag ville prova virka såna jag också. Sagt och gjort. Jag hade turen att få tag på ett nystan av samma garn, dock med mindre “garnbollar” än det som min scarf är virkat av, och satte igång.

P3240437

Röd scarf

Så här blev resultatet. En kul detalj, nästan som ett smycke i sig. Roligt var det att virka också! Om någon är intresserad så finns scarfen till salu i min bloggshop Liliella. Trevlig helg på er!

24 mars 2011

Virkade godsaker

P3110312

Dessa virkade godsaker har jag beställt av Lena och vad passar bättre än just en virkad variant av mina absoluta favoriter bland bakverk? Garanterat mycket hälsosammare än den ätbara varianten och dessutom räcker dessa betydligt längre också! En gång för länge, länge sen, när jag gick i lågstadiet, såg jag på ett TV-program där programledaren åt olika sorters bakelser och jag fascinerades genast av detta. Dammsugarna eller punschrullarna (kärt barn har många namn!) såg både goda och spännande ut och jag bara måste få prova en sån. Och när jag väl fått smaka på en sådan, som jag tror köptes i en affär i grannstaden, så var jag fast och en punschrullefantast för livet. På den tiden gick det inte att få tag på punschrullar i min hemstad, och länge var jag hänvisad till just grannstaden för att få njuta av dessa godsaker vilket inte skedde alltför ofta. Idag är situationen en helt annan, nu finns det t o m punschrullar att köpas i mataffären. Men de är och förblir mina absoluta favoriter! Sådana som man köper hem om man vill fira lite extra. Och att de virkade godsakerna dessutom råkar passa väldigt bra till vardagsrummets övriga inredning i grönt är ett plus i kanten!

P3110315

23 mars 2011

Vinterns sista?

Igår kväll var vi ute på den kanske sista sparkturen för den här vintern. Längs grusvägarna gick det någorlunda att sparka, men asfaltvägen är redan bar så där tar man sig inte längre fram med sparken. På isen ska det säkert gå att sparka ännu, om inte snön är alltför mjuk och sörjig. Det känns allt lite smått vemodigt att tänka att det kanske inte blir några fler sparkturer den här vintern, för det är något jag tyckt om – att susa fram på sparken. Vi får i alla fall vara väldigt tacksamma för det fina sparkföret vi haft i vinter, bättre kunde det inte ha varit! Man vet aldrig hur nästa vinter blir…

P3160362

Den här bilden tog jag en förmiddag förra veckan när de frostiga sparkarna stod och gnistrade så vackert i morgonsolen, nästan självlysande. Nu är det snart dags att fälla ihop dem och sätta undan dem för säsongen. Allt har sin tid.

21 mars 2011

Spirande grönska

P3160352

I köksfönstret sträcker sig mina små späda tomatplantor mot solens strålar. Det är körsbärstomater av sorten “Black Cherry” som väntar på att så småningom få flytta ut i växthuset. Ifjol köpte vi tomatplantor till växthuset, men i år tyckte jag det skulle vara roligt att så egna tomatplantor. Det har jag också gjort förr, men de har tagit väldigt lång tid på sig och inte gett någon nämnvärd skörd när de stått i krukor där ute. I år hoppas jag det blir ändring på den punkten! Jag ser redan fram emot att få skörda goda solvarma små tomater ur vårt alldeles egna växthus. Det är vardagslycka det!

P3160353

20 mars 2011

Söndagsbilden vecka 11

Ranunkel 4

Idag är det vårdagjämning och söndagsbilden bjuder på en liten vårfläkt i form av denna ranunkel. Den hoppas jag kunna plantera ut i trädgården till sommaren för att få njuta av blomningen kommande år. Man kan inte annat än förundras över den perfekta formen, den krispigt vita färgen med ett stänk av grönt mot mitten och de många, många kronbladen som sitter tätt, tätt, tätt… Naturen är den skickligaste konstnären av alla!

Solig söndag till alla som tittar in!

18 mars 2011

Ännu en fyrfota sjukling

Igår fick vi ännu en sjukling bland våra fyrfota vänner. Den här gången var det min älskade kissemiss Ofelia som bor hemma hos min mamma. När jag och mamma talade i telefon på eftermiddagen började Ofelia gå runt, runt och jama, jama, jama. När hon inte slutade ringde mamma upp mig igen och vi kom fram till att det var bäst att ringa veterinären. En timme senare fick hon åka, lilla kissen. Det kändes hemskt att själv vara så långt borta utan att kunna följa med… Hon blev grundligt undersökt, sövd, röntgad, fick dropp och det togs blodprov. Det visade sig vara en inflammation i buken och veterinären skrev ut 2 st mediciner. Så nu ska vi hoppas hon blir bra igen!

Ofelia

När mamma ringde mig i förmiddags gav hon det glädjande beskedet att Ofelia var betydligt piggare idag. Bara hon börjar äta ordentligt nu blir hon säkert bra. Ikväll åker vi norrut för att hälsa på mamma över helgen så då får jag träffa min älsklingskisse. I natt när jag låg i sängen och försökte somna tänkte jag på den allra första natten när Ofelia kommit till oss. Hon ville inte alls sova ensam i sin korg utan envisades med att hoppa upp i min säng och krypa upp tätt, tätt intill mig så jag knappt vågade röra mig, än mindre somna av rädsla för att lägga mig på den lilla pälsbollen. Det var i augusti 1994, så Ofelia har varit en viktig del av vår familj i över 16 år. Därför är tanken på att en dag mista henne näst intill outhärdlig – det är ju i hennes päls jag gråtit och sökt tröst när jag varit ledsen, det är henne jag längtat efter att få krama och gosa med, det är hon som varit min lilla ögonsten. Och det hoppas jag hon får fortsätta vara i många år till, min älskade kisse!

16 mars 2011

Nöden har ingen lag

För en tid sedan skrev jag om vårt badrumsdilemma och svårigheterna att komma på en bra lösningen för badrummet. Här kan du läsa det inlägget och se hur badrummet såg ut förrut. Vi funderade och funderade och kom ingen vart och hade inte riktigt lust att ta tag i projektet. Men strax därefter blev vi så illa tvungna att göra det, eftersom vår toalett sade upp kontraktet och inte heller gick att reparera. Så det blev att skaffa en ny wc-stol illa kvickt – nöden har ju ingen lag! Det blev en vägghängd modell vilket gav möjligheten att flytta den mer till höger och därmed också få in vårt nya tvättställ.

Badrum

Vi funderade en hel del på placeringen av tvättstället. Vi testade att sätta det vid den motsatta väggen, mittemot duschskåpet, men då hade spegelskåpet kommit alldeles för nära fönstret och vi kom fram till att badrummets övriga ytor inte heller hade kunnat utnyttjas särskilt bra med den placeringen. Så vi fastnade för den här lösningen, med tvättstället innanför dörren. Kanske inte den mest optimala lösningen, men en lösning vi ändå kände att vi kunde leva med just nu.

Badrum 2

Spolanordningen för wc-stolen byggdes in med pärlspont för en lite lantlig, gammaldags känsla. Därmed fick vi också en fin avställningsyta ovanpå den. Jag skulle gärna ha pärlspont i hela badrummet, sen när det i en avlägsen framtid blir aktuellt med en mer omfattande badrumsrenovering. Jag har aldrig varit förtjust i den blommiga våtrumstapeten, och den bär spår av både tidigare ägare och andra badrumsmöbler och diverse krokar och annat, så att slippa den skulle vara väldigt skönt. Det finns också planer på att bygga in den fula varmvattenberedaren, som står på andra sidan om dörren, med pärlspont och då få skåp för förvaring ovanpå den, eller eventuellt flytta ut den ur badrummet helt för att få mer utrymme. Det skulle också ge möjligheten att eventuellt flytta tvättstället dit istället vilket antagligen vore den bästa placeringen.

Badrum 3

Bättre och mer praktisk placering av handdukarna än vi hade innan. Nu kom äntligen krokarna jag köpt samtidigt som vi köpte tvättstället till användning.

Badrum 4

Att planera ett badrum är inte lätt, särskilt inte när det handlar om ett dåligt planerat badrum där man samtidigt måste ta hänsyn till redan existerande avloppsrör och vattenledningar. Tänk om vi hade fått vara med och planera badrummet helt från början och göra det precis som vi ville ha det!

Badrum 5

Flåren-skåpet står nu mittemot duschskåpet, under väggskåpet i samma serie. Under fönstret byggdes en hylla som länge varit under planering.

Badrum 6

Hyllan är bra att ställa småsaker på. Men den blev aningen smalare än planerat så den kommer antagligen att göras om, och så fatts det krokar undertill också. På tal om krokar så var det otur att den här badrumsomändringen skedde precis efter att jag varit till Ikea, för nu skulle jag behöva bl a större krokar till badhanddukar och badrockar och lite annat smått och gott till badrummet därifrån. Och något nytt besök dit lär det inte bli inom den närmaste framtiden, så nu vet jag inte hur jag ska få hem sakerna… I och med den här omändringen slapp jag äntligen, äntligen min ärkefiende bordet som jag haft så mycket otalt med. Hade många gånger hotat att jag skulle gå loss på bordet med yxan bara jag fick chansen, men det har jag inte gjort än i alla fall! ;) Det är i alla fall så skönt att det äntligen är borta. Visserligen var det praktiskt många gånger, men det var både fult och i vägen. Nackdelen med att bordet försvann är att våra klädhögar, som dessvärre ofta växte sig farligt höga på bordet, blev hemlösa och de har sedan dess spritt ut sig lite varstans i huset… Eventuellt kommer vi att bygga någon form av förvaring under fönstret, men vi får se hur det blir med den saken. Det träfärgade taket ska målas vitt i något skede, och kranen till tvättstället ska också bytas mot en ny som vi redan tidigare hade sett ut. Summa summarum så har vi i alla fall nu ett mycket mer ändamålsenligt och praktiskt badrum som vi nog ska kunna leva med några år. Och framför allt så har vi en fungerande toalett, det är något som man verkligen inte vill vara utan!

15 mars 2011

Tisdagstema: Bokhyllor / byråer

Dagens tema för Fabriken är bokhyllor och byråer. Jag har alltid älskat böcker och har genom åren samlat på mig många, många böcker som knappt får plats i vår bokhylla. Böcker kommer jag aldrig att få nog av, de är en mycket viktig del av mitt liv och jag älskar att få en ny fin bok i min hand att öppna och njuta av. Dessvärre är vår bokhylla ett enda kaos så jag låter den vara ovisad innan jag lyckas få någorlunda ordning i den. Därför kommer jag att koncentrera mig på byråer idag.

P3140338

Den turkosa byrån i hallen har jag visat tidigare, när tisdagstemat var just hallen. Klicka på länken hallen för att komma till det inlägget. Den här byrån köpte jag för något år sen på gårdsloppis och jag föll genast för den. Den skulle följa med hem! Damen som sålde den var glad att låta den få komma till ett nytt gott hem. Den har varit med om en del i sina dagar, det ser man på skavankerna. Det är meningen att den så småningom ska målas om, eftersom den starka turkosa färgen, som i sig är ganska fin, inte alls passar in med den övriga inredningen och färgsättningen här hemma. Och med hallen i sitt nuvarande skick blir det en rätt våldsam färgkrock. Hallen ska ju också renoveras så småningom, och kommer då att få ett helt nytt utseende med ljusa fräscha färger.

P3140348

Den andra byrån står i vårt sovrum och den har jag ärvt av min mammas styvmoster. Jag minns så väl hur den såg ut där den stod hemma hos henne i det lilla röda huset när jag växte upp. Inte kunde jag då ana att den en dag skulle stå hemma hos mig som ett kärt minne av Edith. I en av byrålådorna ligger också ett halsband som jag ärvde av henne, och jag minns hur jag beundrade just det halsbandet när jag var liten. Det är tänkt att också den här byrån ska målas eftersom jag inte är så förtjust i den lackade ytan och så vill jag få den att smälta bättre in med sovrummets övriga inredning. Samtidigt är det ju så här jag minns byrån från förr, när den stod hos tant Edith, och ju längre den stått här i vårt sovrum desto mer har jag vant mig vid den blanka lacken. Så vi får se…

Önskar er en vacker och solig tisdag!

13 mars 2011

Söndagsbilden vecka 10

Mitt bidrag till söndagsbilden idag blir ulliga mjuka plädar jag stickat.

P3110241

Först ut är en röd pläd stickad i ulligt garn som jag hade turen att fynda på rea. Klart man måste passa på då!

P3110246

Mjuk och gosig liten pläd att ha på favoritstolen.

Röd pläd i fåtöljen

Eller i soffhörnan.

P3110232

Den andra pläden är stickad i brunbeige loppisfyndat garn. Det var riktigt roligt att damma av mina stickkunskaper igen! Jag stickade mycket när jag var yngre men det är några år sen senast nu. Att sticka är så roligt så det kommer jag att fortsätta med – det går ju av bara farten när man ser på TV!

P3110268

Varmt och skönt med en stickad pläd att sitta på – i soffan eller fåtöljen, på sparken eller i bilen kalla vinterdagar, eller för dem som har barn att ha i vagnen eller sängen, i pulkan eller som lekfilt. Små gosiga plädar som är användbara till mycket! De här plädarna finns till salu i min lilla shop, klicka här så kommer du dit!

Här hos oss är det strålande sol och takdropp idag, och jag har redan hunnit vara ute på promenad med vårt “promenadgäng”. En perfekt dag för en söndagspromenad i trevligt sällskap! Önskar er alla en riktigt fin söndag!

09 mars 2011

Varde ljus!

Vårt vardagsrum har formen av ett L, och i “foten” av L:et finns en dörr som går ut till den lilla verandan på baksidan av huset. Där fanns tidigare en vanlig dörr utan fönster vilket gjorde det hörnet av rummet väldigt mörk och dyster. Nu har vi äntligen, äntligen fått en ny dörr med fönster dit. Eller ja, ny är den inte utan den kommer från makens lillebror där dörren blev överflödig efter en utbyggnad och ombyggnad. Men för oss är den ny i alla fall!

Bakdörr

Ny bakdörr

Det tidigare så mörka hörnet blev så mycket ljusare! Vilken förändring det blev när ljuset kommer in. Jag tyckte aldrig om den gamla dörren utan fönster, utan tyckte den påminde om en förrådsdörr just för att den saknade fönster. När fotot till höger togs saknades fortfarande listen nere vid tröskeln (måste erkänna att den fortfarande saknas…), och så har jag tänkt ha någon slags hissgardin i fönstret. Kanske gjord av ett av farmors gamla fina lakan med spetskant?

Utsikt bakdörr

L-hörnet

Så roligt det är att kunna se ut på trädgården och växthuset, och solen lyser så fint på väggen och skapar spännande mönster från krukväxterna i vardagsrumsfönstren. Nu när vi äntligen går mot ljusare tider är det härligt att få in så mycket av ljuset som möjligt. Utan ljus inget liv, visst är det så!

08 mars 2011

Tisdagstema: Golv

Fabrikens tema den här tisdagen är golv, så nu ska vi alltså blicka neråt. Välkomna ner på golvnivå! Här visar jag två helt olika golv här hemma hos oss.

P3070158

Först ska vi in i biblioteket där vi valt ett mörkt golv. Det passar bra mot den röda tapeten och till den lite intima, hemtrevliga bibliotekskänslan vi vill skapa där inne. Det är min man som har valt det här golvet, efter att vi bestämt att det skulle vara ett mörkt laminat, och till en början var jag inte alls förtjust i de mörka ådringarna i det måste jag erkänna. Jag hade själv valt ett golv där träådringen inte framträdde så tydligt, utan var mer naturlig… Men med tiden har jag vant mig, och det här golvet är också väldigt tacksamt eftersom damm och skräp inte syns så bra på det.

P3070150

Det andra golvet är vårt sovrumsgolv. Vi renoverade sovrummet för 2 år sen och då blev det vitt. Vi hade lite otur med tapeten vi hade bestämt oss för, den fanns inte längre att fås tag på, men hade sen turen att hitta en tapet vi fastnade för och dessutom råkade affären ha –50 % på alla tapeter just den dagen! Men att sen hitta ett golv som passade till tapeten visade sig inte vara det lättaste… Vi gick genom alla affärer som sålde golv, vi hade hem provbitar att jämföra med, men att hitta den rätta nyansen av vitt var svårt. Antingen var laminaten för gula eller alldeles för vita till tapeten, eller så gillade vi inte själva mönstret. Ett tag var vi faktiskt inne på ett mörkt golv också, eftersom vi hittade ett mörkt laminat som hade varit väldigt fint till tapeten. Men efter mycket övervägande kom vi ändå fram till att det skulle vara ett ljust golv, eftersom ett mörkt golv antagligen skulle ha blivit för dominerande när det var ett vitt och ljust sovrum vi var ute efter. Så till sist föll valet på det här golvet och det har vi varit nöjda med. Nackdelen med ett vitt golv är naturligtvis att allt syns väldigt bra på det… Men det är som tur är ändå en liten yta det är frågan om så det får man ta. I vardagsrummet har vi bokfärgad laminat, men den ska så småningom bytas ut till något lite mörkare. Ekfärgad laminat vore fint och skulle passa bra till tapeten där inne. I resten av huset har vi vanliga plastmattor, som också ska bytas ut mot laminat. Riktiga trägolv vore ju förstås drömmen…

Önskar er alla en fin fastlagstisdag och kvinnodag!

06 mars 2011

Söndagsbilden vecka 9

Denna vecka har vi haft sportlov här hos oss, och vi har minsann haft ett riktigt sportlov, jag och min man! Bland annat blev det en 4½ timmar lång sparkfärd på isen tidigare i veckan, perfekt med medhavd matsäck och grillad korv, men inte så perfekt att plumsa hem i snön när det blev mörkt och man inte längre kunde urskilja skoterspåren… Igår gav vi oss åter ut på isen, men den här gången på isen utanför vårt sommarparadis för att äntligen besöka Mässkär som vi så många gånger tänkt göra. Ön som vi ser från vårt sommarparadis men aldrig tidigare besökt. Det är ett väldigt populärt utflyktsmål vintertid när man kan gå dit över isen, och det var verkligen mängder av folk i farten på isen igår. Folk som gick, folk som sparkade, folk som åkte skidor, barnfamiljer med pulkor, snöskotrar, fyrhjulingar och hundar av alla de slag. Dagens söndagsbilder tog jag igår under vår utflykt.

P3050087

Vädret var verkligen perfekt för en utflykt på isen, och det var många som hade samma mål som vi.

P3050089

Där borta ligger Mässkär, målet för vår utflykt. Vi har många gånger tänkt åka ut dit med taxibåten sommartid, men det har aldrig blivit av… Antingen har tiden inte räckt till eller så har vädret varit dåligt. Men igår fick vi uppleva ön för första gången i vinterskrud och i strålande solsken.

P3050094

Små röda sommarstugor ligger tätt, tätt på ön. Det var en speciell känsla att få gå iland på ön efter att i hela mitt liv ha sett den från andra sidan vattnet men aldrig ha satt min fot där.

P3050096

Än dröjer det en tid innan vattnet kluckar runt bryggan…

P3050107

Sverige nästa… Där ute ligger öppet hav.

P3050111

Det gamla lotshuset från 1856.

P3050125

Efter promenaden över isen smakade det bra med smörgås, varm choklad och plättar med sylt och grädde inne i caféet i den nedlagda lotsstationen. Huset som man alltid sett taket av från sommarparadiset men som numera gömmer sig bakom träden på ön…

P3050119

Utsikt från lotsstationens terass. Här har man en vidunderlig utsikt sommartid.

Stuga Mässkär

Mysiga små stugor som väntar på sommargäster…

P3050124

Mässkärs båk är från samma tid som det gamla lotshuset på ön. Det var en märklig känsla att stå där bredvid båken och blicka upp på den, som man i alla dessa år sett torna upp sig ovanför trädtopparna på andra sidan vattnet…

P3050128

Dags att gå tillbaka över isen, fast vi gärna hade stannat där ute längre och gått ut till någon av de andra öarna. Det får bli en annan gång…

P3050130

Solen fick skaren att glänsa som silver.

P3050132

Landskapet fick ett nästan overkligt skimmer!

P3050141

Vi råkade på två killar som snösurfade med slalomskidor och segel – eller vad det nu heter att de gjorde? Kanske någon vet vad rätta namnet på det är? Det var i alla fall spännande att se på när de tog fart och susade fram över isen.

P3050147

Det blev en minnesvärd utflykt och vi var glada över att ha gjort den. Det lär säkert bli fler gånger! Ute på isen öppnar sig ett helt annat landskap än det man är van vid att se från land och det är riktigt spännande att få vidga sina vyer på detta sätt. Ha en skön söndag!